2013. augusztus 8., csütörtök

Royal flush

Csapat: Spinell
Cím: Royal flush
Kulcsok: 7. kép, vonzerő, merevség
Műfaj: novella
Korhatár: 16
Figyelmeztetések: gyilkosság, nemi erőszak, kínzás, durva nyelvezet
Jogok: J. K. Rowling és a Warner Bros
Tartalom: Harry Potter győzedelmeskedett a valaha élt legnagyobb sötét mágus felett, ám Voldemorttal együtt valami más is meghalt aznap a csatatéren... a jobbik énje.
Az ifjú férfi gyökeresen megváltozott, gyűlölete nem ismer határokat, bosszúhadjárata pedig - melynek középpontjában Lucius Malfoy áll - egyre elképesztőbb méreteket ölt.
Vajon helyre lehet-e hozni, ami elromlott, vagy a jók végleg áldozatául esnek a harcnak, amelybe beleszülettek?


Megjegyzés: A történetet a The Chemical Brothers - Do It Again c. száma ihlette, melyet az alábbi linken hallgathattok meg: https://www.youtube.com/watch?v=aN-1vFO-c_o.


A történet linkje: Royal flush

6 megjegyzés:

  1. Kedves Író!
    Nagyon tetszett a történet,imádom a gonosz Harryt :D Szépen is volt felépítve,kezdjünk is bele a pontokba :D
    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak?Felismerhető volt-e benne a választott kulvs,elég jelentőségteljes volt-e?
    Szerintem jó kulcsot kaptál és szépen is illesztetted bele a történetbe.Nekem tetszett ez a fajta megoldás,a végén a csattanó meg mindent visz. 8/8
    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának?Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét?
    Azt vettem észre,hogy itt sincs hiba.Annyira jól megformáltad a gonosz Harryt,hogy csak ámultam.Nagyon hiteles volt maga a történet és tetszett,hogy ilyen sötét lett. 8/8
    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek?
    Azt sajnáltam,hogy Ron keveset volt benne,a többiek könyvhűek maradtak,ebbe sem tudok belekötni.Ront jobban kibontakozhattad volna,de nem fajsúlyos hiba,így sem veszett el a történet. 8/7,5
    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt?
    A legjobb történetvezetési technika volt,egyértelműen.Szépen összegöngyölted a szálakat és ügyeltél rá,hogy egyik se legyen elvarratlan.Dicséretes ötös. 8/8
    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag,szerkesztésileg,formailag?
    Ebben sem tudok belekötni,sehol egy fölösleges vessző vagy ilyesmi. 8/8
    6. Mennyire tetszett a történet?
    Nagyon tetszett.Harry bosszúhadjárata egy teljesen más világba kalauzol el minket,ahol nincs helye toleranciának.Konkrétan leesett az állam,minden a helyén volt. 8/8
    És bocsánat a rövid kritikáért,jelenleg gyengélkedem,ilyenkor nem születnek hosszú vélemények :D
    FuraMark (Kritika Klub-megtalalsz minket a Merengő fórumán)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Író! :)

    Igaz, Nálad kicsit rövidebbre sikerült, de a két részlet még így is megmaradt.

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő? 8/8
    – Te is, mint a „párod” elemenként tüntetted fel a képet a ficben. A teapartival szépen kilőtted a porcelánokat, a kártya motívum nagyon frappánsan jelent meg egészen az utolsó mondatig, a kés pedig szintén hangsúlyos szerepet kapott.
    A Malfoy család tagjai ábrázolás közben nagyszerűen hoztad a „merevség”-et, míg Harry Ginny esetében teljesen a „vonzalmat” használta fel, hogy a saját oldalára állítsa a lányt.
    Szerintem nagyszerűen alkalmaztad a kulcsokat, és jól beillesztetted a történetbe mindet.

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét? 8/6,5
    – Na, itt aztán igazán nem lehet(ne) okom panaszra, elég durván bedarkult a Kis Túlélő! Talán túlságosan is... Ami itt kicsit zavaró volt, hogy Harry ennyire agresszív, erőszakos – fizikai értelemben. Valahogy azt vártam volna, hogy érzelmi úton, lelkileg terrorizálja a környezetét, nem pedig ilyen „mugli” módszerekkel. Szerepel a spinell leírásban, hogy „Ravasz, számító, de nem bánt feleslegesen.” – azért itt bántott rendesen. :( Viszont az nagyon tetszett, hogy meghagytad a „világos” oldalon, és így változtattál a karakteren. Húúú, a vége de para lett... o.O Na, én arról a Harryről is szívesen olvasnék, hogyan telnek a mindennapjai, hogyan épül fel – ha egyáltalán! – a mentális zavarból.
    Amikor készülődik a teaparti előtt, és leírod a kinézetét, annyira ez a kép ugrott be:
    http://www.kingsroad.it/wp-content/uploads/2013/01/wpid-Photo-02gen2013-1354.jpg
    Oké, hogy nincs szemüvege és sebhelye, de valamiért őt képzeltem itt el Harry szerepében Dan helyett. Igaz, idősebb, de nem érdekel... Rob James-Colliert Harry Potternek!!! ^^

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épült maga a kihívás. De a többiek mennyire könyvhűek, hitelesek? 8/7
    – Kicsit mindenki veszített önmagából, de nem zavaró mértékben.
    Hermionétől szokatlan, hogy átkutatja a barátai zsebeit – kétszer is. Ginny ennél makacsabb, egyenesebb, nem futna ilyen „kiskutya” mód Harry után. Kingsley megvesztegethetősége is eltért a tőle várttól.
    Malfoyék tetszettek, őket jól eltaláltad, Narcissa különösen a kedvemre valóra sikeredett, szívesen olvasnék még a Cissydről! :)
    Különben tényleg jól hoztad a karaktereket, nem éreztem senkinél, hogy teljesen kifordult volna, vagy valami tőle szokatlant alkotna.

    Folyt. köv!
    Üdv:
    Clarey

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Író! (Vol.2)

      4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák? 8/7
      – Szerintem nagyon jó ötlet volt, hogy Harry maradt a jó oldalon, és onnan próbált igazságot szolgáltatni a maga módján. Szépen következtek egymásból az események, bár néha kicsit kapkodónak éreztem a dolgot.
      Kingsley meghívójának a megszerzése kicsit sántikált, Lucius nem vétett volna egy ilyen bakit, hogy nem névre szóló invitálást küld, rondán ütközik az etikettel. :)
      Karkarov említése volt még kicsit meglepő, mert úgy emlékszem, ő meghalt a könyvben.
      A Rita Vitrol szálat éreztem még kicsit kidolgozatlannak, olyan volt, mintha csak kerestél volna gyorsan egy indokot, amivel eltávolítottad Cissyt és Dracót a kúriából.
      Még a Bodzapálca kérdést fejthetted volna ki picikét bővebben, mert zavaros maradt, hogyan került Harryhez.
      A lezárással dobtál egy nagyot az egész novellán, az nagyon kellett a végére.

      5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg? 8/8
      – Hűha, gratulálok! Én ebben nem vettem észre elgépelést vagy helyesírási hibát. Lehet, én voltam felületes és figyelmetlen, de azt hiszem ez teljesen rendben volt. :)
      Ami hiba volt mindenhol, hogy a gondolatjelek helyén kötőjelek szerepeltek, más a kettő – mellesleg nem zavart egyáltalán, csak gondoltam szólok, hogy erre ügyelj legközelebb.

      6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény. 8/6,5
      – Nehéz volt nem elfogultnak lennem, mert Chemical Brothers volt eddigi életem egyik legjobb koncertje, szóval elég sok emléket (öhm, inkább érzést, mert az emlékezés bajos ^^) hoztál elő belőlem. Azonban olvasás közben nekem egy másik szám ugrott be, szerintem a Justice – Stress jobban passzol – kaotikusabb, mint Harry is.
      Amúgy nem volt könnyű dolgom esetedben, mert nehéz volt eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem, már akkor olvastam, amikor felkerült, de a kritikát csak mostanra sikerül összehoznom.
      A slash kicsit váratlanul ért, mert nem volt jelölve a figyelmeztetések között, nem számítottam rá, főleg ilyen formában.
      Feljebb is említettem, hogy a megoldás, miszerint Harry így lesz gonosz, nagyszerű. Jól kitaláltad, szuper ötlet volt. Sajnálta, hogy ennyire elmentél a testi erőszak irányába, mert kíváncsi lettem volna, milyen eszközökkel próbálta volna megleckéztetni Luciust.
      A végén azt hittem, hogy Hermione megölte őt, de a Mungós jelenettel rádobtál egy óriási pluszt. Az volt a kedvencem az egészben, hihetetlenül jól kidolgoztad azt a részt. A karaktereket és a fogalmazásmódot is imádtam benne, a legnagyobbat mégis a „csattanó” ütötte – ha már ez a dolga.
      Ne haragudj, hogy nem tudom jobban kifejteni a véleményem, de egyszerűen még mindig képtelen vagyok magamban hová elhelyezni a novellát. De ez jó, mert foglalkoztat és nem az van vele, hogy elolvastam, aztán két perc múlva arra sem emlékszem, hogy mi volt benne. Mindenképpen felkavaró volt, pedig ha valaki, akkor én aztán szeretem a sötét irományokat. Ha valami eszembe jut még, jelezni fogom, de most, kérlek, érd be ennyivel. :)

      Üdvözlettel:
      Clarey

      Törlés
  3. Kedves Író!

    Igazán érdekes és hátborzongató művet sikerült alkotnod, pontosan olyat, úgy érzem, mint amit ez a Kihívás megkívánt.

    Pontok:

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő?

    Itt jogosan jár a 8 pont. Minden benne volt, hangsúlyos volt és odaillő :)

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét?

    Azt hiszem a te általad megformált Harry pontosan olyan volt, amilyennek ebben a csapatban lennie kellett. 8 pont.

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épület maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek?
    Tetszettek a karakterek, Ginnyt éreztem egyedül kicsit furának, de hát a szerelem gyakran elvakítja az embert :) 7 pont.

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák?
    A cselekmény jól kidolgozott volt, pergő, fordulatos. 8 pont.

    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg?

    Itt nem láttam hibát: 8 pont.

    6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény.

    Érdekes történet volt, a sötétsége ellenére is tetszett :) 8 pont.

    Köszönöm az élményt!

    Draco Girl

    VálaszTörlés
  4. Kedves Író!

    Nem hiszem, hogy örülni fogsz a kritikámnak, de azért próbálom összeszedni a gondolataimat.

    1) A kulcsaiddal nem volt akkora gond, fontos szerepe volt az adott képnek, és jelzőknek, Viszont ahogy elbántál az egyik szereplőddel,sokat rontott a megítélésemen. 6 pont.
    2) Harry célja volt igazságot szolgáltatni, ezért képes volt feladni önmagát, és eldobni a barátait és a szerelmét. Az ötleted jó volt, viszont erős túlzásokba estél a karakterrel, még ha ez is volt a ficed célja. 5 pont
    3) Döbbenetesen bántál Luciussal. Kizártnak tartok vele kapcsolatban pár dolgot. Lucius tart Harry Pottertől, de annyira nem, hogy elsírná magát tőle még akkor sem, ha a Pálcák Urával fenyegeti meg. Ha kínozta is Potter, akkor túl könnyen sikerült ezt elérnie, és Lucius azt is hősiesen tűrné, könnyek nélkül. Luciusnak nincs fürtökben leomló haja, maximum egyenes, és az a nemi erőszak… Felháborított. Ne is haragudj, de ilyen közönségesen leírni egy ilyen jelenetet, és úgy, hogy előtte verekedek. Nem. Lehetne ezt finomabban is, mert így ezekkel a szavakkal rémálomba illett. És még sok bajom volt vele, de ezek a legfontosabb észrevételeim.
    Hogy Ron ilyen könnyen magára hagyná Harryt? Kétlem. Még Hermione karaktere tetszett a legjobban. Ne haragudj, de sok jellemhibát találtam a szereplőidben. 2 pont
    4) A történet alapötlete tetszett, követhető volt, ezzel nem volt bajom. 5 pont
    5) A helyesírásoddal nincs gond, szépek a leíró részeid. 7 pont
    6) Sajnos azt kell mondjam, nagyon nem tetszett a történeted. Ha így bántok Luciusszal, azt nem tudom megbocsájtani, mert ő nem ilyen. Még akkor se, ha megtört, nem hódol be és sírja el magát Potter előtt. 2 pont

    Emyke, Kritika Klub

    VálaszTörlés
  5. 1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő?

    Vonzerő, megjelent Harryben, az átalakulása, ahogy felnőtt és egyszerűen vonzó lett, a kusza hajával, a kidolgozott, izmos tesetével. A merevség is megjelent, hiszen Harry tökéletesen érzékeletlen és merev lett, a célja pedig egyértelmű volt. 8/8

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét?

    Harry Ginnyvel számítóan viselkedett, a célja is megvolt, valami mintha mégis hiányzott volna, nem tudom pontosan megfogalmazni, csak hiányérzetem maradt. 7/8

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épület maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek?

    Ginny túl ideges, az eredeti történetben szerintem talpraesettebb, nem ennyire nyuszi. Viszont a többiek nagyon jók lettek. Lucius kellően megtört, bár a látszatott próbálják tartani, Hermione is nagyon jó lett. 7,5/8

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák?

    Maga a történet kerek egész, Ginny érdekes volt Rita Vitrol szerepében, de összeségében a történet tetszett, viszont rövid volt, szerintem hosszabban is ki lehetett volna dolgozni, kicsit mintha túl nagyokat ugráltál volna. 6,5/8

    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg?

    Igen! 8/8

    6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény.

    Nagyon tetszett, de tényleg rövid volt, néha hosszabb kifejtést igényelt volna, Harry őrülete viszont zseniális ötlet lett, a végén szabályosan kirázott a hideg, ahogy lezártad, és most is, hogy visszagondolok rá. 7,5/8

    Köszönöm az élményt: Snakey :)

    VálaszTörlés