2013. augusztus 14., szerda

Monster I have become

Csapat: Spinell
Cím: Monster I have become/Szörnyeteg lettem
Kulcsok: 6. kép+felemelkedés és hanyatlás
Műfaj: sötét, akció/kaland
Korhatár: 16
Figyelmeztetések: gyilkosság, szereplő halála, durva nyelvezet, kínzás,(kicsit) OOC
Jogok: Minden jog J.K. Rowlingot illeti, aki létrehozta ezt a csodás világot.
Tartalom „Mások tetteit nem szabad viszonzás nélkül hagyni... erre való a hála és a bosszú.”

E mondat hívében cselekedik Harry Potter, aki teljesen kifordul magából, és megkezdi a megtorlás tervezgetését. A céljáért, ami nem más, mint a megtorlás, és barátainak a megvédése, képes mindent feláldozni, és az egész színjátszó tehetségét beveti, hogy félrevezesse a halálfalókat.
A történet linkje: Monster I have become

8 megjegyzés:

  1. Kedves Író!

    Hát sötétnek több, mint sötét volt ez a történet! Minden elismerésem :)

    A pontok:

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő?

    Rendben volt, benne volt, hangsúlyos volt. 8 pont.

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét?

    Itt is rendeben volt minden. Harryt tökéletesen az elvártnak sikerült megformálnod. 8 pont.

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épület maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek?

    Remek és hiteles karaktereket alkottál. Teljesen valósághűnek éreztem őket! Gratula! 8 pont.

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák?

    Tökéletes, pergő, kerek egész történet volt. 8 pont.

    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg?

    Itt sem találtam hibát. 8 pont.

    6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény.

    Sokat dolgoztál vele, jó alapötlettel indítottál és sikerült szépen ki is dolgoznod. 8 pont.

    Köszönöm, hogy olvashattam!

    Draco Girl

    VálaszTörlés
  2. Kedves Író! :)
    Azt hiszem, megint én leszek a gonosz boszorka a pontozásnál, mert azért nekem volt némi fenntartásom a művel kapcsolatban. Két részben prezentálom.
    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő? 8/8
    – A kulcsokba nem tudok belekötni, mind a képet kiválóan, mind a két szót megfelelően építetted bele a novelládba.
    Tetszett a maci szerepe, de a tűzre is kitértél hangsúlyosan. A felemelkedés és a hanyatlás nem igényel külön magyarázatot, fontos motívumok voltak.

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét? 8/5
    – Itt sem éreztem maximálisnak a spinell Harryt. Sőt! Úgy éreztem, hogy inkább egy borostyánt olvasok. Direkt meg is álltam a történet felénél, és megnéztem, hogy melyik csapatban vagy. Kegyetlenné vált, de nem különösebben ravasszá, indokolatlanul bántott, nem volt „nagyobb jó”, amiért küzdött volna, és kifejezetten önző volt. Ezenfelül egyáltalán nem éreztem azt, hogy Harry lett volna, csak egy srác.

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épült maga a kihívás. De a többiek mennyire könyvhűek, hitelesek? 8/4
    – Hitetlenkedve olvastam a Harry-Voldemort verekedést. Voldemort közelharcban annyira elképzelhetetlen, mintha cukrot osztogatna karácsonykor. A varázslók nem verekszenek, azért van a pálcájuk. Oké, hogy itt elejtette, ami szintén elképzelhetetlen számomra, mert Voldemort van olyan erős, tehetséges varázsló, hogy 1.) ne essen el hoppanálás után, 2.) pálca nélkül is tudjon legalább annyit varázsolni, hogy magához hívja a varázsbotot. Még mindig nincs előttem a kép, hogy Harry rugdossa a földön fekvő Sötét Nagyurat.
    Lucius teljesen kifordult önmagából, egyáltalán nem emlékeztetett a megismert, idősebb Malfoyra. (Vannak indokolt karakterváltozások, de itt nem vettem észre.)
    A halálfalók gerinctelensége, hogy szó nélkül eltűnnek a párbaj helyszínéről, szintén nem illett hozzájuk, kötelességük meghalni Voldemortért, ha úgy adódik.
    (Pansy nekem személyes okokból nem tetszett, de erre itt nem térek ki, a pontozásba sem vettem bele, lejjebb majd indoklom kicsit.)

    Folyt. köv!
    Üdv:
    Clarey

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Író! (Vol.2)

      4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák? 8/5
      – Az én szememben az egész egy nagy logikai hibára épült. Harry megbosszulja Ginny halálát... ezért megöli Ront, és még mellékesen több száz embert is, évekig Voldemort csatlósaként. What?! o.O Értem a motivációt a dark Harry alapján, de mégis, ez a felvetés nekem nagyon nem működött.
      Ezen kívül az egész kicsit csapongónak hatott, nem voltak kidolgozva a szálak.
      A lezárásra ugyan ezt tudom mondani, kapkodva lett vége, nem volt levezetés.
      Azt hiszem, igényelt volna még egy kis idő és energia ráfordítást, mert így eléggé összecsapottnak éreztem. De nem tudom, mennyire tudtál volna ezzel a kedvemben járni, mivel az alapötlet az, ami nekem nagyon furcsának tűnt.

      5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg? 8/4
      – Elgépelés maradt benne bőven, ezeken az átolvasás, a szövegszerkesztő ráeresztése vagy egy béta könnyen segíthetett volna, mert számomra ez zavaróan sok volt, egy ilyen hosszúságú novellában: eltalát, mindehol, mindközül, összeakarta szedni, telis tele, izott, Nagyúrat, azonabn, szórakoztatotta, igérem, 12-őt, Megkellett tanulnia, Megkellett ölni, Cruciot, amugyis, sikerekedett, Shacklebolttot, Vodemort, kitól, tüdejáből, zihálát, kisértében, megbecses, morfondírozozz, össze-visszaságban, tartottmár, Eután, rugásokat, gyülőlet, kénytelen kelletlen, aonban, főnüküket, nemtetszésüke, amikoris, áüöübefellegzett, juttak, kihült, tűzet.
      A szóközök itt-ott kimaradtak, máshol pedig megsokasodtak, ráadásul a szóismétléssel is akadt problémád.
      Illetve ez a mondatrész: „az élet úgyis átbasz mindenkit” – a történet darksága ellenére –, zavaróan elütött a környezettől.

      6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény. 8/4
      – Őszintén bevallom, ezzel nagyon nem sikerült most a kedvemben járnod. Az alapötlet már nem nyerte el a tetszésemet, mert nem fedeztem fel benne a logikát, azt pedig én kifejezetten nem szeretem.
      A „mugli” verekedések számomra teljesen kilógtak a varázsvilágból, tényleg nem tudom elképzelni azokat a jeleneteket. (Oké, Mr Weasley nekiment Luciusnak a Czikornyai és Patzában, Hermione pedig felképelte Dracót... De nem egy ilyen komoly horderejű dolgot döntenek el bunyóval.)
      Pansy pedig kifejezetten ellenérzést váltott ki belőlem. Persze, Rowling nem szerette őt, kicsit nyafkának állította be, de ettől függetlenül ez a halálfaló-ribanc szerep nagyon távol áll tőle. Szeretem a karaktert, emiatt zavart, amilyennek megírtad.
      Az eddigiektől függetlenül viszont néha annyira gyönyörű mondatokat és képeket fogalmaztál meg, hogy arra alig találok szavakat. Néhány mondatot többször is elolvastam, mert annyira megtetszett. Sajnálom, hogy nem sikerül az egész történetet azon a színvonalon tartani, mert azokból láttam, hogy érted, amit csinálsz. Lehet nem a Te témád ez a darkHarry.
      Azért kíváncsi lennék más műveidre, szóval ha kiderül, ki vagy, olvasok még Tőled! Remélem, nem fogalmaztam túl bántóan, igyekeztem megindokolni a véleményem.

      Üdvözlettel:
      Clarey

      Törlés
  3. Kedves Író!

    Elolvastam a művedet és sajnos nem sok jót tudok mondani. A szempontokban ki is fejtem, mi a probléma. Mivel hosszú lett a kritika, félbevágom és két részletben küldöm.


    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő? 8/8

    Ez teljesen rendben volt, minden kulcsnak megvolt a hangsúlya és a fontossága.


    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét? 2/8

    Te a Spinell csapatban voltál, ami a jó Harry rossz eszközökkel lenne elvileg. A bosszú, főleg ilyen módon teljesen önző, és Harry gonosszá vált, ami semmiféle nagyobb jót nem szolgált.

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épület maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek? 2.5/8

    Ron relatíve hű volt, Bella elfogadható, a többiek nem. Harry azért sok halálfalónál lényegesen gyengébb, kétlem, hogy nyivákoló kis balfácánok lennének, ahogy lefestetted őket. Pansynak több önérzete van annál, amit adtál neki, Luciusnak több a tartása (csak Voldemorttól tart igazán). Maga Harry semmiben nem tűnt Harrynek, még az OOC határokkal nézve sem. Voldemort idétlen volt. Tapsol meg kezet fog, mikor Harry kínozza Luciust valamiért? Ennyire azért nem eszetlen szadó. A halálfalók meg mit spanolnak Scabiorral, aki csak egy fejvadász? A halálfalók egy belső kör, kb mint a hadseregben a tengerészgyalogosok. Nem kerül be közéjük boldog boldogtalan.

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák? 1/8

    Ne haragudj, de telis tele volt a fici értelmetlen dolgokkal. Rögtön az első, hogy Harry hogy tudta megvédeni magát Voldy legilimenciájától? Sosem tudta elsajátítani az okklumenciát. Aztán ott van, hogy Voldy felajánlotta a bodzapálcát, de a Tiltott Rengeteg után nem emlékszem, hogy egyáltalán szóba került volna, hogy odaadja. Harry feltételei nevetségesek voltak, „nem leszek halálfaló, de ÍGÉREM, hogy hűséges leszek”. Roppant meggyőző :/ Nem is beszélve arról, hogy „meg kell ölnöd”. Ölj meg, aztán szolgállak? Ennél már csak az volt irreálisabb, hogy Voldynak a szeme sem rebbent attól, hogy Harry feltámadt.

    Aztán Harry tettei. Nem tudom, te hogy vagy vele, de egy szerelem nem feltétlenül áll az igaz barátság felett. Véleményem szerint Harry legalább annyira szereti Ront, mint Ginnyt, biztos nem ölné meg, hogy bizonyítson és bosszulhasson (eleve azt sem értettem, miért állt Voldy mellé, mikor ő már így is a bukás határán táncolt). Molly megnyugodott, amikor Harry megjelent? Azután, hogy nyilvánosan átállt Voldyhoz? Kétlem, hogy ne tudott volna róla.

    Harry lepukkant helyen él? Halálfalóként majdhogynem Voldy jobbkeze, mégis kevés a fizuja? És mi van a szülei vagyonával a Gringottsban? Nem mondtad, hogy elverte volna. Márpedig az a vagyon tekintélyes méretű volt.

    A Voldy-Harry párharc is roppant fura volt. Harry megszállottan sincs olyan erős, mint Voldemort, nem tudom elképzelni, hogy egyenrangúként állja a sarat. Mondjuk rá lehet fogni Lily védelmét, amit Harry még mindig élvezett, de ez sem derült ki a leírásból. Az meg, hogy elesnek hoppanálás után egyenesen komikus.

    A vége hidegen hagyott. Harryt pár szóval elintézted, és hiába idézte fel Ginnyt, nem tudtam sajnálni, arra gondoltam, hogy Ginny leköpte volna és ott hagyja meghalni. Ez a helyzet tisztára olyan volt, mintha Piton sztoriját írtad volna át. A férfi, aki bosszút akar állni a halott szerelméért, ezért a gonosz oldalon áll. Csak épp Piton hihető volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg? 4/8

      Felesleges darálnom a hibákat (bár a Nagyúrat többször is visszaköszönt), minden, amit felhozhatnék, az előttem szóló Clarey kritikájában szerepel.

      6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény. 2/8

      Voltak jó leírásaid a környezetre, pl az összeomló ház, miközben Voldy és Harry párbajoztak, de az egész történetnek semmi értelme nem volt. Annyira Harry sem buta, hogy a barátait (akiket a történeted leírásában megvédelmezni akart) és több ártatlan kínozzon és öljön a bosszúért. Ginny elvesztése fájhat, de éppenhogy vannak barátai, akikre támaszkodhat, logikátlan és erkölcstelen végezni velük egy bosszúért. Tudom, hogy a kihívás lényege a dark-Harry, de a motivációit nézve, ez a Harry inkább agyilag volt dark.

      Két rész megkérdőjelezte bennem az írói gyakorlatodat. Hogy hivatkozhatsz Miss Nyafiként Pansyra? És hogy írhatsz olyat, hogy „eltört a gerincük, már ha volt nekik”. Egy író nem szeret és nem gyűlöl egy szereplőt sem az elbeszélés során, hanem mindig objektív. Igaz, valamilyen szinten Harry volt a szemszög, és ő láthatja így a dolgot, de nem éreztem úgy, hogy az ő szemén át játszódnak a dolgok. Nekem egyszerű elbeszélésnek tűnt a leírás, főleg, hogy olyasmiket írtál bele, amiket maga Harry nem látott (például a törött gerincű halálfalók). Esetleg úgy lett volna hiteles, ha Pansyként hivatkozol Pansyra és megjegyzed, hogy „akit Harry magában csak Miss Nyafinak hívott”.

      Szükséged lenne egy bétára, aki tanácsokat ad, és rávilágít az ilyen problémákra a történetben, mielőtt kihívásra jelentkezel. Vagy fejlődj még, és gyakorolj, mielőtt részt veszel egy kihíváson.

      Törlés
  4. Kedves Író!
    Igen érdekes sztorit kaptunk,nekem az ötlet tetszett,habár a megvalósítással volt némi gond.
    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak?Felismerhető volt-e,jelentőségteljes volt-e?
    Az volt,habár nagy szerepet nem játszott,de kétségkívül felismerhető volt és része volt a történetnek. 8/6
    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka csapatának?
    Azt kell mondanom,hogy a Spinell csapat tagjaként tökéletes Borostyánt csináltál Harryből.Itt ugye Harry nem igazán lenne gonosz,csak a nagyobb jóért küzdene,de ez a "Második Sötét Nagyúr" nekem túl Borostyán volt. 3/8
    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek?
    Itt nem volt nagy probléma,habár sok mellékszereplő keveset volt benne. 6/8
    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt?Vannak-e elvarratlan szálak,logikai hibák?
    Hááát...részletesebben is írhattál volna.Plusz nehéz volt elképzelni,ahogy az aranyvér-mániás Voldemort mugli módon verekedik.A végét is részletezhetted volna jobban,nem lett volna semmi gond,ha 2000 szónál több lett volna a sztori,de részletes. 5/8
    5. Megfelelő volt-e a sztori helyesírásilag,formailag,szerkesztésileg?
    Volt benne pár nyelvtani hiba,de nem fajsúlyos. 7/8
    6. Mennyire tetszett a sztori?
    Az alapötlet jó volt,csak a megvalósítással voltak hibák.Túl rövid volt szerintem és pl. Pansyre utálattal néztél.Egy írónak mindig semlegesnek kell maradnia.De amúgy remek sztori,ha egy kicsit kikupáltad volna,tökéletes lenne. 6/8

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az aláírás megint kimaradt :D
      Üdvözlettel:FuraMark-Kritika Klub (megtalálsz minket a Merengő fórumán)

      Törlés
  5. Kedves Író!

    Lehet, hogy szigorú voltam Veled, ne haragudj, de a szempontok szerint ezek a meglátásaim:

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő?

    A képet nagyon szépen beletetted és a felemelkedés illetve a bukás is benne volt. Én hosszabban kifejtettem volna, de ez nem von le a pont értékéből: 8/8

    2.Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét?

    Végülis viselte a motiváció is rendben volt, és eredendően nem tetted gonosszá, hanem a körülmények áldozata lett… ha jól sejtettem végig azért küzdött, hogy aztán a végén feloszlassa halálfalókat… 7/8

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épület maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek?

    Voldemort túl naiv volt, ok nélkül bízott meg Harryben, ez nem hiteles. Ron könnyen hagyta magát legyőzni, azt sem értem, hogy Mrs Weasley miért engedte le a pálcáját…
    5/8

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák?

    Én hagytam volna még pár oldalt neki, kicsit összecsapottnak érzem, hosszabban is ki lehetett volna fejteni az eseményeket, nagyon ugráltál és számomra lényeges részek hiányoznak. Érthetetlen, hogy hol van a többi Weasley, miért nem akarta senki megbosszulni Harry árulását? Hermione is csak úgy belenyugodott? Mi lett Dracóval, hogy átállt? Gyakorlatilag semmit nem tudtunk meg 4/8

    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg?
    Tele volt elírásokkal, vesszőhibával, kis- és nagybetű elírásokkal… 5/8

    6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény

    Jobban tetszett volna, ha hosszabban kifejted, maga az elgondolás nagyon jó volt, de a párbeszédeket is lehetett volna életszerűbbé tenni, valahogy az eseményeket is gördülékenyebbé, a sok időugrás miatt valahogy nem volt az igazi. Sorry :( 6/8

    Snakey

    VálaszTörlés