2013. augusztus 1., csütörtök

Fekete cseresznye

Csapat: Borostyán
Cím: Fekete cseresznye
Kulcsok: második kép; egy - egyén, teremtés
Műfaj: dráma
Korhatár: 18+
Figyelmeztetések: erősen trágár nyelvezet, hetero-, bi- és homoszexuális kapcsolatok (slash), transzvesztitizmus/transzneműség
Jogok: Minden jog J. K. Rowlingot illeti.
Megjegyzés:
Tartalom: Harry Potter ikon. Legenda. Hős. A tökéletes férfi. A tökéletes barát. A tökéletes munkaerő. Egy számító rohadék. Egy manipulatív görcs. Bábmester. Volt férj. Szerető. Szexpartner. Szerelmes. És sokkal több mindennél. Harry Potter régóta darabjaira szakadt.






A történet linkje: Fekete cseresznye

8 megjegyzés:

  1. Kedves Író!

    Először is engedd meg, hogy gratuláljak :) Igazán lebilincselő és érdekes történetet alkottál! Félve pillogtam bele, hiszen a sötét Harry nem egészen az én világom, de aztán a történet teljesen magával ragadott :)
    És akkor a pontok:

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő?
    Itt nem találtam hibát. A kulcs ott volt, a rúzs és a mögötte húzódó jelentés pedig külön dicséretet érdemel:) 8 pont

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét?
    Itt is maximális pontot kell adnom :) Én úgy éreztem tökéletesen ragadtad meg és ültetted át a történetbe a csapatod hangulatát:) 8 pont

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épület maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek?
    Nos itt volt egyedül, amikor elbizonytalanodtam. Hermione karaktere kissé ide nem illő volt :( Őt ilyennek nem tudom elképzelni és végig hiányérzetem volt a halálánál is. De a többiek,és különösen Harry nagyon tetszett :) 7 pont.

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák?

    A cselekmény és a történetvezetés lebilincselő volt. Élveztem nagyon :) Egyedül Hermione halála, és az, hogy csak sejtetted a végkifejletet volt kissé zavaró. 7 pont

    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg?
    Itt én nem láttam hibát. 8 pont.

    6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény.
    Nos :) Tetszett:) Sötét volt, megrázó és mégis sodró, magával ragadó. El tudtad hitetni velem, hogy így is történhetett volna :) 8 pont.

    Köszönöm, hogy olvashattam, amint kiderül ki is voltál Kedves Író, megyek és utánajárok milyen történeteid vannak még :) Szívesen olvasnék Tőled!

    Draco Girl

    VálaszTörlés
  2. Kedves Író! :)

    Két részletben küldöm el a pontozást, mert nem fér bele sajnos egy hozzászólásba. :)

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő? 8/8
    – Fontos volt, ez nem kérdés, nem csak úgy beleírtad. A képet hihetetlenül jól feltüntetted, valahogy a hangulatát is átvitted a novellába. A rúzs és a színe ráadásul még külön hangsúlyt is kapott. (Sőt, a fotót még egy mondatban is leírtad!)
    A „teremtés” pedig zseniálisan volt beleszőve, ahogy Bella teremti Harryt, Harry Pansyt, és hát Harry az „új világot”.
    Az „egyén” szintén benne volt, de ezt nem tudom megfogalmazni... :D

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét? 8/8
    – Ez tökéletes volt. Szinte a teljes csapatleírás benne volt, nagyon jól kialakítottad a karaktert. Imádtam. Ezt nem is akarom/tudom tovább ragozni, mert nincs rajta mit. Esetleg még annyit, ami továbbra is pozitívum, hogy még az is benne volt, ami a csapatok beosztásánál szerepel „útravalóként” a kívánt Harryhez. Gratulálok, ezt tényleg nagyon jól elkaptad!

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épült maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek? 8/6
    – Hmmm... Harry nagyon tetszett, tök jó volt a sötétHarry, akit megteremtettél, manipulatív, csendes pszichopata. Szimpatikusabb, mint az „eredeti” – én őt annyira nem kedvelem.
    A többiekkel azért volt egy kis gondom, Hermione nekem nem volt túl hermionés, ezt megmondom őszintén. Kicsit kibillent a karakter önmagából – de számomra így szerethetőbb lett, mint az rowlingi, valahogy jobban kedvelem a kicsit OOC Hermionéket.
    Viszont Pansy, húhh... Azért ez a mágiaügyi miniszter kicsit erős húzás volt hozzá. Nekem van egy nagyon idealizált Pansy karakterem, aki igazán OOC is, mert Rowling tényleg nem szerette őt, sőt. És nem hinném, hogy egy olyan tehetséges boszorkány lenne, aki eljut idáig, még ha hátulról tolják is – hahh... a Te írásodban minden értelemben. :D
    Blaise tetszett, ő eléggé szabadon alakítható szereplő, de megmaradt az a „rosszfiús” vonal, amit én szeretek benne.
    A többiekkel nem nagyon volt problémám, azért egy kicsit eltért az életútjuk a canontól. De engem különösebben tényleg egyik sem zavart, sőt... szerettem őket.

    Folyt.köv!
    Üdv:
    Clarey

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Író! (Vol.2)

      4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák? 8/7
      – Logikai hibát nem találtam, sőt nekem bejött, hogy olyanok a kis epizódok, mint a puzzle darabkák, mégis ahogy egymás mellé kerültek, a teljes kép nem állt össze. Ami nem negatív részemről, maradt benne egy „balladai homály”. :D Mondjuk pont emiatt volt egy kis hiányérzetem is, például Ron halála, amire kíváncsi lettem volna – de ő nálam nagy fav, szóval csak emiatt ütött szíven a likvidálása. Tetszettek a szálak, ahogy kerülgetik egymást, minden összefügg mindennel, mintha egy jó sorozatot néztem volna. Jó volt a politikai vonal is. A sorozatgyilkos ügy nagy kedvencemmé vált, kicsit sajnáltam, hogy több hangsúlyt nem fektettél rá – és elég hamar rájöttem sajnos, hogy ki is a gyilkos, de ez a saját hibám, mert túl sok sorozatot néztem. :P Az elején egészen in medias res csaptál az eseményekbe, ami nekem elnyerte a tetszésem. A lezárás kicsit ködös lett, de ezzel sem volt különösebb problémám.
      (Egyetlen apróságot említenék, de ez tényleg csak egy elenyésző kukacoskodás, ne is haragudj miatta, emiatt nem is vontam le pontot, de: amikor Pansy rúzsválasztásáról esik szó... Van egy sminkes végzettségem, emiatt szúrt szemet. Eléggé kicsi rá az esély, hogy olyan ember létezik, akinek tényleg igazán színe a korall és a ciklámen és a rubin is.)

      5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg? 8/6
      – Különösebben durva hibát nem találtam benne, itt-ott apróbb elírás volt, amit kiszúrtam (belenyillalt, kiszórodott, csúcsponjtán, szitkózódott, társadaomra, lehelettük, menekédét, végleltekig, felmerev, elhini, látam... ), amúgy ezek főleg a vége felé fordultak elő, addigra lehet elfáradt a szemed is. A kedvencem viszont az "eltusolható" volt, ezen jót mosolyogtam – dupla "s". ;) Néhol még az egybe- és különírással voltak problémák, de azokat következetesen használtad, szóval esetleg ezen egy béta segíthetne legközelebb. A párbeszédek megnyitásakor pedig kötőjel szerepelt, ide gondolatjeleket kellett volna tenni, személy szerint ez engem egyáltalán nem zavar(t), csak megemlítettem. Tényleg hosszú volt a fic, amit írtál, nem szúrhattál benne ki minden hibát, de célszerűbb lett volna átolvastatni valaki mással is, hogy ezek se maradjanak benne (bár a félregépelések nagy részét jelöli a Word is!).
      Viszont volt két mondat, amit ki is másoltam magamnak, mert iszonyatosan imádtam a megfogalmazásukat:
      „...mint egy párjavesztett vadállat, sikoltva, zokogva ürítette a gyomrát a küszöbre.”
      „A rúzs vad csók után követelőző ajaklenyomatot hagyott az üvegperemen.”

      6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény. 8/7
      – Nos, összességében nekem bejött a történet, mind a stílusod, amiben írsz, mind a felvetett ötlet a kedvemre való volt. Szeretem a szereplőket, akiket választottál, Pansy és Blaise a személyes kedvencem, ezért nagyon örültem a felbukkanásuknak. Dracót hiányoltam, őt el bírtam volna viselni a manipuláltak listáján. Kifejezetten szeretem a politikai és ilyesféle kísérleti dolgokat, kicsit sajnáltam, hogy nem részletezted ezeket az epizódokat jobban, de érthető is, mert nem ez volt a kihívás lényege. A sorozatgyilkos szálat imádtam, de erre feljebb már kitértem egyszer. Szívesen olvasnék még erről a Harryről, miközben ebben a világban tevékenykedik. Akár bővebben kifejtve a politikai ambícióit, ezzel párhuzamosan futtatva a sorozatgyilkos szálat – még Hermione nyomozását is mellé tudnám képzelni, ráadásul nem semmi az a utópia (vagy disztópia?!), amit a vakcinával teremtettél, az is érdekelne. Lehetne belőle egy hosszabb lélegzetvételű valamit is írni. Ha kedved lenne hozzá, rám számíthatnál az olvasók között. ;)

      Üdvözlettel:
      Clarey

      Törlés
  3. Kedves író!
    Szeretnék gratulálni,nagyon szép kis történet lett,valahogy a sötétebb Harry Potter világ megfogott.Őszinte leszek,körülbelül fél óra kellett,hogy elolvassam és értelmezzem a művet,háromszor is átrágtam magam rajta :D A történet nagyon is tetszik,habár furcsa látni Harryt másmilyennek,mint ahogy Rowling anyánk megálmodta :D De elég a fecsegésből,pontozzunk :D
    1. Mennyire felet meg a történet a kulcsoknak?Felismerhető volt benne a választott kulcs,elég jelentosegteljes volt-e?Valóban fontos motívum volt,vagy csak említés szintjén fordult elő?
    A kulcs mesterien lett a történetbe építve,ahogy megláttam a képet,azon gondolkodtam,miként használod fel.Megleptél,ilyen fajta beépítésre nem számítottam :D 8/8
    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának?Viselte-e a Spinnel/Borostyán tipikus motiváló erejét?
    Abszolút.Hihetetlen módon sikerült megalkotnod azt a Harryt,aki használ és eldob.Nekem nagyon tetszett ez a fajta karakter. 8/8
    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek?
    Nos,ha úgy vesszük,tetted amit kell,szépen kidolgoztál egy pár mellékszereplőt,gondolok itt Hermionéra vagy Panysre.De valahogy Bellából és Rodból nem kaptunk sokat,pedig úgy olvastam volna még róluk :D Hermione mondjuk nekem nem volt Hermionés :D 8/7
    4. Vannak-e elvarratlan szálak,logikai hibák?
    A történetvezetés hihetetlenül jó,szépen kidolgoztad a történetet.Viszont Hermione halálát leírhattad volna,de nem túl lényeges. 8/7
    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag,formailag,szerkesztésileg?
    Néhol találtam egy pár hibát,pl Zambini helyett Zabini meg egybeírást,ahol külön kéne írni,de ezektől eltekintve minden rendben van. 8/7
    6. Mennyire tetszett a történet?
    Most mondjam el századszorra is? :D Imádtam,tetszett a sötét Harry,ahogy fentebb leírtam és igencsak különleges világot formáltál meg.Sötétet,de különlegeset :D 8/8
    Üdvözlettel:FuraMark (Kritika Klub-megtalalsz minket a Merengő fórumán)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves FuraMark!
      Eszemben sincs kétségbe vonni a pontjaidat vagy a véleményedet, csupán szeretném megemlíteni, hogy
      "5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag,formailag,szerkesztésileg?
      Néhol találtam egy pár hibát,pl Zambini helyett Zabini meg egybeírást,ahol külön kéne írni,de ezektől eltekintve minden rendben van. 8/7 "
      az itt megemlített elírás valójában nem az. Persze tudom, mi többnyire a magyar könyvek szerint olvasunk - ahogy én is, de aki az angolhoz szokott, annak Zabini lesz a név, csak fordításkor változtattak rajta egy kicsit.
      Csak azért említem meg, hogy véletlen se sújtsa senki emiatt pontlevonással :)

      heloise

      Törlés
    2. Igen?Hoppá,akkor azért elnézést kérek,ezt nem tudtam :D Akkor lehet változtatni?Akkor 8/8 :D

      Törlés
  4. Kedves Író!

    Ha az összes történet ilyen lesz ezen a kihíváson, akkor érdemes lesz végigolvasni őket! Figyelembe véve a kihívás lényegét, azt mondhatom csak, hogy elképesztő ez a fic. Olyan, mint egy jobb könyv, időbe telt elolvasni, és mire a végére értem, úgy ültem itt, mint akit földbe döngöltek. A történet teljesen mai. Jobban nem is jellemezhetted volna a politikai helyzetet, és hogy mennek a dolgok. Őszintén elképesztettél, nem egy szokványos ficet olvashattam. Gratulálok hozzá!

    1. A kép zseniálisan lett beleszőve, ahogy a rúzs mindig megjelenik Harry áldozatain, és Harryn. Nagyon tetszett, ahogy az egyének szerepét alakítod benne, nem finomkodtál, ahogy megalkottad a tökéletes aurort, majd hagytad, hogy ő mozgassa a szálakat, és olyan világot teremtsen magának, amilyet akar. 8 pont
    2. Feldobtad a magas labdát! Tökéletesen eltaláltad a csapatodnak megfelelő Harryt. Először kicsit szokatlan volt, de imádtam, ahogy átgázol mindenkin és ilyen kegyetlen. 8 pont
    3. Az egyedüli bajom Hermionéval volt, ő sokkal okosabb ennél, valahogy nem volt az igazi. Viszont valahogy el kellett érned, hogy Harry manipulálja, ami jól sikerült. Köpni–nyelni nem tudtam Dudlusnál, az igazán olyan volt, mintha egy iszonyatosan jól megírt rettegős könyvet olvasnék. Bellánál fura volt az a mondat, amikor Hermionét temették. Nevillet is remekül írtad meg, és Zabinit is. Aki leginkább tetszett, az Pansy volt. A tökéletes, rugón mozgatható alany Harry játékában. Hermionéval nem tudta volna megtenni ugyanezt. 7 pont.
    4. Látszik, hogy sokat dolgoztál rajta, imádtam olvasni. Leginkább Harry karakterét tartottad szem előtt, ami nem tett rosszat a ficnek! A sejtetés néha több mint oldalakat szánni halálfalók utáni hajtóvadászatnak, és így is kilogikáztam, ki a gyilkos:D 8 pont
    5. Tökéletesen jó, egy két hiba szembetűnt, de ettől még 8 pont.
    6. Megrendítő, nem gyerekek kezébe való olvasmány. Nekem nagyon tetszett, jó volt ilyet is olvasni. 8 pont.

    Emyke, Kritika Klub tag:)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Író!
    Nem is kertelek, nekifogok a pontozásnak:

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő?

    Először nem tudtam, hogy az egyén, és a teremtés, mint kulcs, hogyan fog megjelenni, de a történet végére teljesen összeállt a kép. A képből pedig szerintem mindent kihoztál, amit ki lehetett, benne volt az ital, a cseresznye, a pohár, és ami nagyon fontos, hogy a történeted felvette azt a hangulatot, ami a kép nézése közben úrrá lesz az emberen. 8/8

    2.Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét?

    Ez sikerült, hiszen Harry fokozatosan olvasztotta magába az embereket, és elérte, hogy szükség legyen rá, anélkül, hogy az egyén észrevette volna, hogy már a hatása alá is került. Amibe talán belekötök, de ez most csak kukacoskodás, hogy észrevétlennek kell lennie, mégis Neville, és a többiek is folyamatosan látnak rajta valamit, ami megváltozott. 8/8

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épület maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek?

    Nehéz ezt eldönteni, mivel a karakterek itt már idősebbek, történhettek dolgok, amik megváltoztatják őket. Ettől függetlenül én hitelesnek tartom nagy részüket, bár az kicsit furcsa, hogy Hermione politikusi babérokra tör. Sosem tartottam volna róla, hogy ilyet tervezzen, ő mindig is az ész volt a tettek emberei mögött.
    Dudleynál sosem gondoltam még bele, hogy milyen ember lesz, ha felnő, de szerintem ő is nagyon el lett találva. Pansy szintén, ahogy Blaise is. Bella pedig tökéletesre sikeredett.
    Egyedül Neville volt az, akiből ezt a fajta ellentmondást nem tudom kinézni, de ezt is megmagyaráztad azzal, hogy fokozatosan építette fel az önbizalmát.
    7/8

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák?

    A vége kissé homályosra sikeredett, a párbeszéd Bellával csak sejtet dolgokat, és nem magyarázza meg. Sejtelmes lett a végkifejlet, ami ad egy hangulatot, de szerintem nem magyarázott meg mindent.
    6/8

    5.Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg?

    Szóismétlést találtam néhányat, ami kicsit zavaró volt. 7/8

    6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény.

    Összességében nagyon hatásos, olvasatos volt. Tetszett, hogy váltogattad a szemszögöket, mindig akivel írtál, úgy állítottad be a környezetet, választottad meg a szavakat. Maga a történet is nagyon jól megragadja a kihívás lényegét. Minden elismerésem. :)
    7/8

    Snakey

    VálaszTörlés