2013. augusztus 23., péntek

A hív szerelmes

Csapat: Spinell
Cím: A hív szerelmes
Kulcsok: 5. kép; összeomlás, veszély
Műfaj: novella
Korhatár: 16
Figyelmeztetések: gyilkosság, AU
Jogok: J. K. Rowling és a Warner Bros.
Tartalom: Albus Dumbledore-nak számtalan titka volt, így azt is sikeresen elhallgatta Harry Potter elől, hogy nemcsak egy jóslat keletkezett róla, hanem létezett egy másik is, egy sokkal véresebb... A teljes szöveg csak a Jóslatok könyvében került lejegyzésre, ám a megfelelő oldalt valaki kitépte. Hermione, Ron és Ginny versenyt futnak az idővel, míg Piton elkeseredett kísérleteket tesz a vámpírként tomboló Harry megfékezésére. | A történet AU, mert bár a Roxfort ostroma után játszódik, Perselus halálát figyelmen kívül hagyja.

Megjegyzés: A műben Ady Endre - Hiába kísértsz hófehéren c. verséből idéztem.
A történet linkje: A hív szerelmes

7 megjegyzés:

  1. Kedves Író! :)

    Húha, ne haragudj, de Nálad kicsit rövidebb lett a pontozásom, mint az eddigiek. Lehet, amiatt, hogy a történet is rövidebb, mint az eddigiek. :)

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő? 8/8
    – A kép nagyszerűen benne volt, tetszett a „véres” megoldás, meg az egész szerep, amit neki szántál.
    Illetve a két szavad is fontos motívumként jelent meg a novellában, szerintem kiválóan megoldottad a „kulcs-ügyet”. (Az „összeomlás” szóval ráadásul a kedvenc klipem alapjául szolgáló film címét kaptad, emiatt kicsit elfogult is voltam. :D )

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét? 8/5
    – Hát, bevallom, túl sokat nem kaptunk Harryből ebben a történetben. Kicsit dominánsabbnak gondoltam volna a szerepét... Pedig tetszett ez a vámpír megoldás, érdekes lehetőségek adódtak volna belőle. Nagyjából csak Piton levelein keresztül ismerhettük meg, annyira nem mélyedtél bele a darkHarry karakterbe. Itt egy kicsit többre számítottam azért. Azt várnám – még ha nem is ő a főszereplő –, hogy ő legyen bemutatva, a cselekedetei, a motivációja, ilyesmik. Itt pedig inkább Hermione volt a központban.

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épült maga a kihívás. De a többiek mennyire könyvhűek, hitelesek? 8/7
    – Hermione, Ron és Ginny teljesen jó volt, még a kis apróságaik is megfeleltek a könyvből megismert személyiségüknek.
    Amivel volt egy icurka problémám, az Lucius jellemzése. Azért az számomra kicsit sok lett, pedig a karaktert eltaláltad. Kicsit ilyen „fangirl” leírás volt, nem passzolt a cselekménybe. Én azt ott szükségtelennek ítéltem.
    Pitonnal sem volt semmi gondom, a motivációját annyira nem értettem, de emiatt pontot nem vontam le.
    Őszintén szólva jók voltak a szereplők, nem nagyon van rajta mit ragozni. :)

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák? 8/6
    – Egy kicsit bővebb lére is ereszthetted volna a történetet, jobban kitérve Harryre, vagy éppen Ginny gyors önfeláldozására. Lucius ötlete is váratlanul ért, de az sem teljesen tiszta, mit keresett volna Bella a csata közben a kúriában. Ja, és Piton motivációja is kicsit homályos maradt számomra. :\
    Alapvetően nagyon tetszett az ötlet és a megvalósítás is, szívesen olvastam volna még még még! De így kis hiányérzettel a lelkemben fejeztem be a novellát.

    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg? 8/8
    – Ó, igen! Nem találtam benne egyetlen egy elírást sem. Nagyon tetszik, ahogy fogalmazol, szóismétlés sem volt. Gratulálok, ezen tényleg látszik, hogy odafigyeltél, választékos, igényes munka.

    6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény. 8/7,5
    – Adyval megnyertél magadnak már a leírásban, az egyik kedvenc magyar költőm. A vers tökéletesen passzolt a novelládhoz, szépen beleillesztetted. Nekem az ötlet is nagyon tetszett, tényleg csak azt sajnáltam, hogy ennyire rövidke lett. Nem lenne kedved kibővíteni, és később felrakni valahová? Illetve a stílusod is nagyon tetszik, szívesen olvasnék még Tőled. Szeretnék ehhez gratulálni, mert tényleg nagyszerű lett!

    Üdvözlettel:
    Clarey

    VálaszTörlés
  2. Kedves Író!

    A műved értékelése a következő:

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő? 3/8

    A kép szerepelt, kicsit talán túl erőltetetten is, de a képnek köze nem volt a vámpírokhoz. A szövegnek sem volt sok értelme és nem is csak a névmás váltogatása miatt, hanem hogy nem éreztem, miben szívja ki a lelkét ez az „ő”. A veszély benne volt, az összeomlás nem volt valami érzékelhető. Ady verse csak egy-egy szóban illett a cselekményhez.

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét? 6/8

    Hát… Harry próbálta kihozni a legtöbbet a helyzetéből azzal, hogy halálfalókat vadászik, de egyáltalán nem tudta magát irányítani és megtámadott mindenkit.

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épület maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek? 6/8

    Kapkodós voltál, de amennyire meg tudtam ezen keresztül állapítani, hitelesek voltak. Lucius kivétel, mert őt úgy festetted le, mint egy kiéhezett fangirl. „A haját bármelyik boszorkány megirigyelné…” meg „izmos teste”. Lucius nem volt testépítő, és a könyv nem mutatott rá, hogy Anglia legszebb hajkoronáját viselné. Nem értettem a ragaszkodását Hermionéhoz, ahogy azt sem, miért hagyták alkudozni. Megmondhatták volna, hogy ennyivel tartozik, amiért megmentette az Azkabantól, vagy hogy majd megvárják akkor, hogy az ő vérét szívja. Lucius nem hiszem, hogy kockáztatná mindezt. Abrát sem értem. Semmi nem utalt rá, hogy Malfoyéknak van Dobbyn kívül más házimanójuk, és biztos nem valami házimanó-licitáláson gyűjtik a családok őket. Az csak egy apróság, hogy McGalagony Pitont egy alkalommal simán Pitonnak nevezte Ronék előtt, nem Piton professzornak.

    4/a (túl hosszú, ezért két részletben küldöm). Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák? 1/8

    Elszomorítottál. Nagyon jó alapod volt, amit szétszórtál és elkapkodtál. A cselekmény olyan volt, mintha sietnél valahová, és több kérdés is felmerült bennem. Godric’s Hollow nem teljesen varázslólakta település. Furán mutatna, ahogy Ron székeket lebegtetve végigmegy rajta. Aztán Harry holtrészegen hoppanál? A hoppanálás alapból komoly odafigyelést igényel, ilyen állapotban 90% hogy belehal. Ráadásul így elvéteni? Hogy Norvégiában kössön ki? Nem tudom, hogy egyáltalán a hoppanálás hatótávja lehetővé teszi-e ezt. Aztán egy barlangban köt ki, ahol a vámpír (akinek nem is lesz ezután több szerepe) csak rá vár. És Harry nem próbál meg elhoppanálni villámgyorsan.

    Az átváltozás és körülményei is elég erőltetettek. Lenyel néhány korty vért? Max egy félkortynyi maradhat, amit nem köp ki. Gondolom, ez kellett, hogy átváltozhasson. Azt sem értettem, milyen vámpír az, ami napálló? A Potter-vámpírok a tipikus vámpírokhoz állnak közelebb, nem a Twilight vámpírokhoz. És ha ilyen szupervámpír garázdálkodik, ami eddig nem irtotta ki a varázslóvilágot olyan könnyen, mint Harry kezdte, mit keres a barlanghoz ilyen közel mugli erdész? Minimum legendáknak kéne lenni egy ilyen elátkozott helyről.

    Piton. Nem értem, egy olyan piszokerős varázsló, mint Piton, hogy nem bírta Harryt megfékezni. A szupervámpírokra nem hat a varázslat? Ismét felmerül az eredeti, aki nem rendezett mészárlást ilyen hatalommal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 4/b. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák? 1/8

      Ami a Roxfort eseményeit illeti: a roxmortsi átjáró ideiglenes volt, amit a Szükség Szobája nyitott. Ha titkos járaton akartak menni, a Mézesfaláson kellett volna átmenni, tudomásom szerint a púpos banya járata még megvolt. Ami teljesen meglepett, az a könyv. A Roxfort ostroma alatt a pszichopata Bellatrix gondolatai: „hmm, ahelyett, hogy segítenék leverni az ellenállást, inkább feltúrom az igazgató szobáját, hátha találok egy titkos könyvet, amit Piton eddig nem vett észre. Aztán kitépek belőle egy lapot, ami biztos Harry Potterre vonatkozik, akit a Nagyúr maga ölt meg az erdőben, és gyorsan szaladok vele a Malfoy-kúriába.” Ez szerintem a legirracionálisabb dolog, amit az egész kihíváson eddig olvastam.

      Bár olvastam már könyvet, aminek ködös a vége, azért kíváncsi lettem volna, hogy mégis hogyan képes megfékezni Harryt Ginny önfeláldozása. Harry meghalt, és Dumbledore mondta, hogy nincs varázslat, ami feltámasztja a holtakat. Akkor mi történt? Valami kapcsolat lehet azzal, ahogy Lily feláldozta magát Harryért, de akkor sem értem, hogy ez hogy mentette meg az embereket.

      5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg? 8/8

      Tagolva volt, és talán egy-két hibát, ha láttam valahol. Nem voltak feltűnők.

      6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény. 3/8

      Több ráfordítással, a bakik kigyomlálásával és a klisés jóslat nélkül ez egy nyerő fic lehetett volna. Kapkodtál, teleszórtad létfontosságú véletlen tényezőkkel a ficit, ami Harryt bajba, a többieket pedig a megoldás felé terelte. Az egész komikus, ha belegondolsz, hogy Ginny önfeláldozása és sokak halála tulajdonképpen egy buli utáni részeg srác felelőtlen hoppanálásából adódott. A Malfoy jelenet teljesen felesleges, a jóslat meg annyira elcsépelt. Az alap jó: Harry szörnyeteggé változik és meg kell állítani. Nem kell szükségszerűen szupervámpírnak lennie, inkább valami ismeretlen szörnyetegnek, akit megszállt valami démon (bár ez a verzió kicsit a Gonosz Halottra üt, amiből a képed származik) és természetellenes képességekkel ruházta fel. A részeg mellételeportálást át kell írni valami kreatívabb és kevésbé erőltetett magyarázatra, a ficinek legalább kétszer ilyen hosszúnak kell lennie, hogy ne legyen kapkodós (a szereplők ide-oda rohangáltak, két szóval letudott párbeszéddel közölve, hogy Harry vámpír) és mindenképpen ki kell gyomlálni a logikai buktatókat (ha van bétád, meg kellene kérni rá, hogy figyeljen ezekre). A ködös vég népszerű, de én személy szerint nem vagyok oda érte, nyitva hagyja a kérdést, hogy vajon sikerült-e a dolog, vagy mégis mi lett. Ha átírnád a sztorit, több odafigyeléssel, időráfordítással és utánajárásokkal, aztán feltöltenéd a merengőre, szerintem népszerű lenne.

      Üdvözlettel: Cortez

      Törlés
  3. Kedves Író!
    Nem is nagyon vesztegetem az időt,bele is csapnék.Lehet,hogy rövid kritika lesz,talán azért mert maga a sztori is rövidebb picit :)
    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak?Felismerhető volt benne a választott kulcs,elég jelentőségteljes volt-e?
    Nem volt gond ezzel :) Nagyon jó kulcsot kaptál,szinte egy volt a kulcs és a történet.Elég jelentőségteljes volt,szépen beillesztetted,csak gratulálni tudok hozzá :) 8/8
    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának?
    Bosszúszomj volt benne elég,írtad,hogy a halálfalókra vadászik.Ezzel nem lett volna gond.Csak ahogy észrevettem,közben kinyír mindenkit,aki él és mozog,nem tudta kordában tartani az erejét. 7/8
    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek?
    Hát,talán itt volt egy pár probléma.Nagyon siettél,nem nagyon hagytál időt a kidolgozásra,csak elkülted őket erre meg arra.Luciust nem éreztem nagyon könyvhűnek és szerintem Ginnyn is csiszolhattál volna még.Simán lehetett volna ez a történet 2000 szóval több és akkor jut idő a kidolgozásra. 6/8
    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt?Vannak-e elvarratlan szálak,logikai hibák?
    Észrevettem pár hibát.Rögtön az elején,hogy Harry Norvégiában köt ki egy ismeretlen barlangban és még csak visszahoppanálni sem próbál.Na és hogy pont Pitonba botlik bele.Leírhattad volna,mit keres ott a professzor.Vagy pl. Bellatrixot nem olyannak ismertem meg,aki a nagy csata közben nem az ura mellett harcol,hanem kutakodik Harry után.A legvége pedig felvet pár kérdést.Úgy van vége,hogy nincs vége.Mi lett a harapás után Harryvel vagy a többiekkel.Ezt is jobban kidolgozhattad volna. 6/8
    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag,formailag,szerkesztésileg?
    Nem találtam benne helyesírási vagy egyéb hibákat. 8/8
    6. Mennyire tetszett a történet?
    Tetszett,az alapsztori tényleg nagyon jó,csak több mindent ki lehetett volna hozni belőle.Ahogy már említettem,nem lett volna baj,ha esetleg 2000 szóval hosszabb,de jobban ki van dolgozva.De tényleg jó az ötlet,más kérdés,hogy a megvalósítással akadtak gondok. 7/8

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az aláírás persze kimaradt :D
      Üdvözlettel:FuraMark-Kritika Klub (megtalalsz minket a Merengő fórumán)

      Törlés
  4. Kedves Író!

    Igazán egyénien oldottad meg a történet alkotást :) Harry, mint vámpír nagyon tetszetős gondolat :)

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő?
    Benne volt, fontos volt :) 8 pont.

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét?
    Én nem éreztem igazán, hogy gonosszá lett volna :( Vámpír lett, és gyilkolt ez igaz, de aztán mégis a volt halálfalók ellen akart fordulni :) 6 pont.

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épült maga a kihívás. De a többiek mennyire könyvhűek, hitelesek?
    Itt nem találtam hibát, tetszettek a szereplőid, jól eltaláltad és kidolgoztad őket :) 8 pont.

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák?
    A cselekmény érdekes volt, de sok kérdés nyitva maradt :( Lucius miért akarta szolgának Miót? És aztán mi lett? Bella miért pont oda dugta a pergament? És mikor? Hiszen meghalt a csatában. Mi lett a vége?... stb. 5 pont.

    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg?
    Itt nem találtam hibát. 8 pont.

    6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény.

    Érdekes volt, és ha jobban kidolgozod egy igazán remek kis történet sikeredhet belőle :) 6 pont.

    Köszönöm, hogy olvashattam!

    Draco Girl

    VálaszTörlés
  5. Kedves Író!

    1. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? Felismerhető volt-e benne a választott kulcs, elég jelentőségteljes volt-e? Valóban fontos motívum volt, vagy csupán említés szintjén fordult elő?

    Veszély volt, Harry összeomlott és a kép is nagy szerepet kapott. 8/8

    2. Mennyire felelt meg Harry szándéka a csapatának? Viselte-e a Spinell/Borostyán tipikus motiváló erejét?

    Harry… végülis gonosz lett, vagy legalábbis éhes, de annyira a motiváció mintha nem lett volna jelen. 6/8

    3. Mennyire kidolgozottak a karakterek? Itt természetesen Harry OOC, erre épület maga a kihívás. De a többiek mennyire könyv hűek, hitelesek?

    Jók voltak! Végre egy Harry-Ginny páros, Hermione, Ron, Lucius, mindenki a helyén volt. 8/8

    4. Milyen jól dolgozta ki az író a cselekményt? Vannak-e elvarratlan szálak, zavaró logikai hibák?

    Nem volt rossz, rövid volt, lehetett volna még fejtegetni a szálat, de összességében szerintem szépen felépített. Mondjuk az sem derült ki, Piton mit keresett az erdőben… miért vette el Bella a pergament? Hogy hogy Harryre vonatkozott a jóslat?... 6,5/8

    5. Megfelelő volt-e a történet helyesírásilag, formailag, szerkesztésileg?

    Itt nem volt gond. 8/8

    6. Mennyire tetszett a történet? Ez teljességgel szubjektív vélemény.

    Tetszett nagyon, de legközelebb hosszabban is kifejthetnéd a szálakat. Harry kevés volt, maradtak kérdéses jelenetek. 7/8

    Köszöntem az élményt :) Snakey :)

    VálaszTörlés